Ateizm Üzerine

can
2 min readNov 4, 2020

--

Theos, Yunanca “tanrı” demek olup atheos sözcüğündeki “a” ön takısı olumsuzluk belirtmektedir.

Ateizm öncelikli olarak bir ‘’inanç’’ değildir. Tanrılara,metafiziksel varlıklara,dinlere inanmaz. Ateizm’in kökenleri, ilk dinler kadar eskidir. Antik Yunan Çağı’nda Anaksimandros, Epikuros, Anaksogoras,Demoktritos gibi isimleri görebiliriz ve bu isimler en önemli temsilcileridir. Tabii daha önceden de ateizm anlayışı mevcuttu fakat bunu dile getirmek sandığımız kadar da kolay değildi. Çünkü yönetimler bu duruma pek de sıcak bakmıyordu.

Ateizm herhangi bir temele dayanmamaktadır. Ateizm sıklıkla “dinsizlik” ile özdeşleştirilse de, Budizm gibi bazı Uzak Doğu dinlerinde de “yaratıcı” anlamında bir tanrının varlığına rastlanmaz. Bu yönüyle de ateizm ile dinsizlik birebir örtüşmez.

Elbette ateizmin yanlış anlaşılan bir çok tarafı var. Ateist bireyler doğrudan‘’Tanrı yok’’ demezler çünkü etimolojik açıdan yanlış bir cümledir. Şöyle ki ‘’Tanrı yok’’ ifadesini kullanırsak, bir tanrının var olduğunu öne sürmüş oluruz ve pek de doğru bir kullanım olmayacaktır. Bunun doğrusu ateistler ‘’Tanrı vardır ‘’ iddalarını yok sayan bireylerdir.

Ateizmi ikiye ayırabiliriz.

1- Zayıf Ateizm

Zayıf ateizm, Tanrı’nın var olduğunu prensip olarak mümkün görmekle birlikte, var olduğuna dair hiçbir gerekçenin olmadığı düşüncesiyle Tanrı’yı reddeder.

2-Güçlü Ateizm

Güçlü (Pozitif) ateizmde ise hem ret hem de karşıt bir iddia vardır. Pozitif ateistin düşüncesine göre Tanrı’nın var olması mümkün değildir.

Ateizm; yaratıcı ve müdahaleci bir tanrıyı kabul eden teizmden, yaratıcı ancak müdahaleci olmayan bir tanrıyı kabul eden deizmden, her şeyi kapsayan içkin bir tanrı veya evrenin ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğunu savunan panteizmden ve Tanrı’nın hem evrenin kendisi hem de evrenin ötesinde (aşkın) olduğunu savunan panenteizmden; ayrıca, Tanrı’nın varlığı ve yokluğu konusundaki soruları “cevaplandırılamaz” diyerek cevapsız bırakan agnostizmden; Tanrı’yı, “kesin olarak” reddetmesiyle ayrılır.

Ülkelerdeki Ateist Bireylerin Sayısı

Günümüzde, dünya nüfusunun % 2,3’ü kendini ateist, %11,9’u dinlere inanmayan olarak tanımlamaktadır. Bu oran Rusya’da %48’in üzerine çıkmakta, Japonya’da ise %64 ila %65 arasında seyretmektedir. Avrupa Birliği’nde oran, %6 ile İtalya ve %85 ile İsveç arasında değişkenlik göstermektedir. 2006 yılı istatistiklerine göre ise Türkiye’de ise bu oran %2,5 civarındadır.

KAYNAKÇA

  • Vikipedia

--

--

can
can

Written by can

I read and write. Follow me for more.

No responses yet