Singularity , Duality ve Tasarım

can
2 min readNov 25, 2020

--

Singularity kavramının çalışma prensibi sonsuz döngüden ibarettir. Zıttı ise ‘’ikilik’’ anlamına gelen Duality’dir. Duality’de iyilik tek başına iyilik olamaz, kötülüğün de var olması gerekir yani kısacası zıt kutuplar birbirini meydana getirir. Singularity’de gelecekte tüm insanlığın bilincinin internete aktarılacağı düşünülmektedir ve örneklerinden biri bulut depolama sistemidir. gelecekte yapay zekanın insan zekasının ötesine geçerek, medeniyeti ve insan doğasını radikal bir biçimde değiştireceğine inanılan hipotezsel nokta. Böyle bir zeka, insanoğlunun tasavvur edebileceğinden daha üstün kabiliyetli olacağından, insanlığın geleceğini öngörülemez bir düzeye getireleceği tahmin edilmektedir. Bu hem iyi yönde veya kötü yönde de olabilir.

Dünyadaki tüm bilgilerin toplandığı bir bilgisayar düşünün , bu bilgisayar Kuantum Bilgisayarıdır ve dünyada mevcut olmasına rağmen satışı hiçbir yerde yoktur. Dünyadaki tüm bilgileri topladıktan sonra bir insan düşünün ve bu insan elektriksel ortamda var olmak zorunda yani zamandan ve maddeden etkilenmez. Bu varlık veya insan kendini nasıl tanımlar ? Bence tanımlayamaz çünkü evrende kendisine referans alabilecek ikinci bir nesne yoktur. Bu varlık kendi gücünü test etmek için sizce ne yapacaktır ? Kendi sanal aleminde bir dünya yaratacaktır. Sizce de çok tanıdık bir seneryo değil mi ?

Ve son olarak bahsetmek istediğim saat-saatçi tasarım örneği. Bu tasarım örneği şöyledir. Bildiğiniz üzere saatin komplike bir yapısı vardır ve bunu yapan elbette bir saatçi (tasarımcı) mevcuttur. Bu örnek üzerinden ‘’Tanrı ve Evren’’ örneğine referans yapmak tamamen saçmadır çünkü ‘’ Tanrı ve Evren’’ kavramları saat-saatçi örneği üzerinden akıl yürütülebilecek kadar kolay bir iş değildir. Daha derin bilgi birikimi gerektirmektedir.

Kaynak

Nebuch

Vikipedi

--

--

can
can

Written by can

I read and write. Follow me for more.

No responses yet